Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.1.2006, Milan Šurkala, aktualita
Nový nejrychlejší procesor společnosti AMD je tady. Tímto procesorem dostává řada FX poprvé dvě jádra. Doposud nejrychlejší model FX-57 disponuje jedním jádrem na frekvenci 2,8GHz. FX-60 má sice jádra dvě, ale ta tikají na nepatrně nižší...
XORX | 11.1.20069:20
Ja myslim, ze by tento procesor mel byt rychlejsi uz i v tom pripade, ze pojede vice aplikaci ­(procesu­) zaroven, ne? Nebo to neni tak, ze tento procesor umi zpracovavat dva procesy zaroven? Pokud se pletu, tak me prosim opravte, nikdo neni dokonaly :­-)
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 11.1.200611:46
Musi byt aplikace tak napsana, aby se dokazala delit na vlakna a procesor je mohl zpracovavat.
Vice na https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-FC1BD920D09D7CE8C1256FE6006B5412.html
Odpovědět0  0
xorx | 11.1.200614:03
No jasne pokud mluvime o jedne aplikaci, ale prece na multitaskingovem operacnim systemu muze bezet vice aplikaci ­(procesu­) zaroven. Normalne se ty procesy stridaji a tudiz ve skutecnosti nejedou zaroven, ale pokud je viceprocesorovy system, tak jedou opravdu paralelne, tudiz je vykon mnohem vetsi, ikdyz ty jednotlive aplikace jsou pouze jednovlaknove. Jen si nejsem jisty jak je to s tema vicejadrovyma procesorama, jestli se to chova stejne, jak kdyby tam bylo vice procesoru, nebo je to urcene opravdu jen pro ty vicevlaknove aplikace ­(a to se mi moc nezda­).
Odpovědět0  0
trcheton | 11.1.200617:00
Samozrejme, procesor bude vediet vykonavat dve aplikacie naraz. Na mieste AMD by som urcite uviedol, ze pouzivatel moze napriklad hrat hru a zaroven napriklad enkodovat DVD na divx ­(resp. xvid­), bez toho, aby pocitil rozdiel oproti single­-core 2,6 GHz procaku ­(napr. Athlon 64 FX­-55­) bez spusteneho enkodovania.
Pouzivatelia Windows to urcite pocitia, uz len tym, ze systemove procesy budu bezat na jednom jadre a to druhe bude cele ­(spolu s vecsiou castou prveho jadra­) k dispozicii pouzivatelskym aplikaciam. Na druhej strane Linux ­(a vseobecne unixy­), maju podla mojej skusenosti podstatne lepsie spraveny multitasking, takze aj na jednom procaku pouzivatela az tak netrapia systemove procesy, samozrejme dve jadra budu aj tu urcite velkym prinosom.
Co sa tyka multi­-thread aplikacii, stale sa da lepsie sa da aplikacia optimalizovat na jednom vlakne ­(o com svedcia aj benchmarky, ked ukazuju, ze dual­-core je vykonnejsi povedzme o 70% a nie o 100%­), prinos to ma az vtedy, ked je aplikacia spustena na dual­-core sama. Tieto aplikacie potom dokazu podat vynikajuci vykon na viacprocesorovych systemoch ­(uz sa tesim na 4­- a 8­- jadrove procaky:­-­)­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.